
Moya: “La Volvo Ocean Race ha d’aprofitar per promocionar Alacant i els esports nàutics”
Hem conversat amb el Director General d’Esport de la Generalitat Valenciana, Josep Miquel Moya, per a tractar distints temes relacionats amb l’esport de la vela. Moya ha fet balanç de l’eixida de la Volvo Ocean Race des del Port d’Alacant i ha avançat els projectes que es portaran endavant conjuntament amb la FVCV, entre altres assumptes d’interés.
– Quina repercussió té per a la Comunitat Valenciana l’eixida de la Volta al Món a Vela des del Port d’Alacant?
La Volta al Món a Vela ha estat un dels escassos grans esdeveniments que el nou govern de la Generalitat va mantenir. Òbviament, perquè considerem que té un retorn social important. D’una banda, el que suposa de promoció de la ciutat d’Alacant i l’impacte econòmic, directe i indirecte, que produeix. I, d’una altra, la possible transcendència en l’àmbit esportiu. En la meua responsabilitat, esta és la que més em sedueix i em preocupa. I ahí, crec que hi ha encara un potencial immens per explotar.
– Està satisfet amb el funcionament del Comité Esportiu, presidit per la Direcció General d’Esport i del que també en forma part la FVCV? Quin paper jugarà en les properes edicions?
Val a dir que eixe Comitè es constituïa per primera vegada, gràcies a l’assumpció de la idea per part de la Societat Projectes Temàtics, organitzadora de l’esdeveniment “Alacant, Port d’Eixida de la Volta al Món a Vela”. No hi hagué massa marge temporal per treballar, però vull agrair la complicitat de la Federació Valenciana de Vela i dels clubs Costa Blanca i de Regates d’Alacant, que s’hi integraren des de l’inici, així com dels responsables de les Escoles de la Mar de la Generalitat.
Les propostes aportades eren molt més ambicioses que el producte final. Però crec que ha estat un molt bon assaig per a les futures edicions. Almenys, hem demostrat, tots, que som capaços de posar a l’aparador activitats relacionades amb els esports nàutics. I que volem que així siga.
– Quines activitats organitzades pel Comitè destaca especialment?
Nosaltres estàvem especialment interessats, d’una banda, en les relacionades amb el món escolar i, d’una altra, en la promoció de tradicions, com ara la vela llatina. Així, més de 3000 escolars passaren pel Port, amb el seu bateig de mar, i la Federació Cultural de Vela Llatina de l’Albufera i algun vaixell de Torrevella es mostraren a la resta del país, despertant un gran interès, que agraïm. Crec que serien dues de les activitats més reeixides, sense oblidar el curs que el CEFIRE va realitzar per al professorat i que també tingué una gran acollida.
– Les edicions de 2020 i 2023 també eixiran des d’Alacant, es reforça així l’aposta per la vela en la CV?
Crec que suposa un encert garantir una certa continuïtat en les inversions i el fet que les dues properes edicions tornen a eixir des d’Alacant ens ho permet. A més, això suposa que anem a tindre més oportunitats per aprofundir i eixamplar eixes activitats que el Comité Esportiu va dissenyar o moltes altres que, sens dubte, aniran apareixent.
– Quins reptes es marca per a eixes dues properes edicions?
Des de la Direcció General d’Esport hem manifestat de manera reiterada que la Volvo Ocean Race és, abans de tot, un esdeveniment esportiu. I que ha d’aprofitar per promocionar Alacant, però, també, per promocionar els esports nàutics en general i la vela en particular. Més encara quan la mar forma part del nostre paisatge, un element identitari com a poble, i, a més, potser siga un dels millors recursos turístics amb què comptem. Parlem d’una inversió justificada però molt elevada i per això, considerem que no ens podem limitar a plantejar activitats només quinze dies abans de l’eixida, cada tres anys, i circumscrits a la ciutat d’Alacant.
Hem d’aconseguir que la potència de la VOR ajude per a empentar els esports nàutics durant tot l’any i pertot arreu del nostre territori, despertant l’interés dels escolars, dels amants de la vela i del públic en general, la qual cosa, a més, ajudarà a engrandir el propi esdeveniment. Esta idea és compartida, lògicament, per la Federació Valenciana de Vela però també, i això és important, per la pròpia SPTCV. I confiem poder-ho plasmar des d’ara.
– Quin balanç fa de la xarxa d’escoles (públiques, de club i privades) de vela de la Comunitat Valenciana en l’actualitat?
La Xarxa d’Escoles de Vela continua creixent, en nombre, però també en qualitat respecte als serveis que ofereix. El sistema d’homologació és suficientment rigorós per a que així siga. Per això, he de manifestar la nostra satisfacció, perquè s’està fent un gran treball de promoció esportiva, amb productes ben atractius i ben coordinats.
– I del camí que transiten conjuntament la DGD i la FVCV?
Certament, tot és millorable. Però jo em sent prou satisfet. La relació entre la Federació i la Direcció General d’Esport, així com amb les Escoles de la Mar de la Generalitat, és molt fluïda.
– Quins projectes queden per realitzar referents a la vela?
A hores d’ara estem treballant conjuntament en la possibilitat de construcció d’una nova Escola de la Mar a la Marina de València, una idea del Consorci que ens és particularment atractiva perquè necessitem vertebrar territorialment la nostra oferta. El meu desig seria que esdevinguera un veritable Centre de Tecnificació dels Esports Nàutics que permetera aprofundir en la formació dels nostres esportistes per poder continuar amb els èxits que s’han acumulat els darrers anys.