La campanya “Junts Sumem Mar”, tema central del Congrés d’Escoles Homologades de Vela de la FVCV

La campanya “Junts Sumem Mar”, tema central del Congrés d’Escoles Homologades de Vela de la FVCV

La Federació de Vela de la Comunitat Valenciana (FVCV) va acollir aquest passat divendres, 22 de novembre, el XV Congrés d’Escoles Homologades de Vela. Una trobada que es va desenvolupar en un dels millors escenaris possibles com va ser el centre EDEM Escola d’Empresaris, marc incomparable en un entorn empresarial per a abordar diverses matèries d’interés especial per al sector, en diverses línies i que afecten directa i indirectament a la promoció de l’esport nàutic.

El congrés va arrancar amb la intervenció en primer lloc de Rafel Xirivella, vicepresident de la Federació, qui i en nom de la federació va voler agrair especialment la col·laboració i aportació d’EDEM per a poder desenvolupar aqueixa jornada de treball. Xirivella també va voler destacar la consolidació i relevación que té el congrés entre les Escoles, els centres poliesportius nàutics, i els professionals del sector i que contribueixen de forma especial en el foment i desenvolupament de l’esport nàutic en totes les seues línies.

Marcos Laguía, coordinador en Executive Education d’EDEM, va agrair a la Federació de Vela que triara Marina d’Empreses com a lloc per a la celebració del seu XV Congrés i va presentar l’hub d’emprenedoria als assistents: “Marina d’Empreses és un ecosistema emprenedor en el qual s’uneix la formació amb EDEM, la incubació i l’acceleració amb Lanzadera i la inversió amb Angels. És el lloc on fem que les coses passen”.

En la primera taula redona, liderada per Silvia Borso, de la Junta Directiva de la FVCV, i en la qual van participar Laura Albiol de Creu Roja España; Javier Llombar, adjunt a la Gerència de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a València i Noelia Herrero, Gestora de Projectes de la Fundació Adecco, es va tractar el tema de la “Responsabilitat Social Corporativa”, destacant els intervinents el gran camí que ens queda per recórrer en aquest àmbit. En la mateixa línia es va presentar la campanya “Junts Sumem Mar” liderada per Juan Miguel Fortea i Paula Giner, en la qual es va parlar de la conscienciació a través de l’educació en l’abocament de plàstics als nostres mars i en aqueixa línia es va presentar el segell “Escola lliure de plàstics” que se’ls atorgarà a aquelles escoles que es comprometen amb la causa. En aquest espai també va pertocar per a fer un repàs a l’informe tècnic de 2019.

Un altre dels temes rellevants en la trobada de València va ser la presentació de la Plataforma Virtual Integrada, presentada per José Manuel Liceras, Director Esportiu de la FVCV i Joan Calafat CEO de Sailti, en la qual es van presentar les millors eines digitals, sent la Federació la primera a Espanya a crear una plataforma integrada per a la tramitació de llicències i avaluació dels alumnes per a poder oferir un pla pedagògic en tot el seu territori.

Després d’aqueixa presentació, en la qual es van donar a conéixer les diverses eines que ofereix la plataforma i els seus avantatges, el congrés es va acostar a un dels moments rellevants de la jornada amb l’exposició sota el lema “Esport a l’Escola”, presentat per Enric Carbonell, de la Fundació Trinidad Alfonso.

Abans del descans matinal i previ a l’esmorzar es va debatre sobre una altra matèria de summa importància per al sector: “Col·laboració públic-privada instal·lacions nàutiques”. Una taula redona que va estar dirigida i presentada per José Antonio Moreno Limonchi, membre de la Junta Directiva de la FVCV, comptant amb la col·laboració i presència de Jorge Gonzalez, Director EV Windsports Daimus; Serafín Antón, Director EV Guardamar i Enèrgic Carrasco, Director EV RCN Dénia i les exposicions del qual van permetre als assistents entendre els tractes amb les diferents administracions que tenen totes les Escoles i centres poliesportius nàutics ja siguen privada, de club o públiques.

Ja en la recta final del Congrés, en el torn de treball de vesprada, es van abordar altres dues matèries que en els últims anys contribueixen a dinamitzar i a posar valor el treball de les Escoles, en totes les seues línies: “Turisme Nàutic, l’assignatura pendent” i “Escoles de Vela i/o Centres Nàutics Polivalents”.

Dos temes importants i que van ser tractats amb el màxim rigor per experts en la matèria. En la primera ponència van intervindre Inés Galvañ, del Club Nàutic Campello que ho va fer mitjançant videoconferència; Adrià Puig, Tècnic Esports Diputació Castelló; Marcos Muñiz, Director EV Aloha Sport, moderat per Nicolás Ripoll, de la Junta Directiva de la FVCV. Tots ells van coincidir i van reflectir la importància que té el turisme actiu i la generació de nous productes. En les conclusions es va crear un grup de treball per a estudiar el camí a i línies a seguir en el futur.

Pel que respecta a la següent proposta, va comptar amb Carlos Torrado, president de la FVCV i que va actuar com a moderador; Luis Faguás, Director EV Municipal València; Javier Gil, Director EV Windsports Daimus i Nacho Tapia, Director EV Olivasurf. El nexe comú per a tots ells va ser la rellevància que té el poder de buscar un denominador comú, basat el lema “Poliesportius del Mar”, eix central de la ponència i que, posteriorment, es va formar un grup de treball amb els presents per a abordar noves idees per a donar eixida aqueixos “centres poliesportius nàutics”.

Com a acte rellevant el Congrés va presentar el “Centre Formació Professional Piragüisme”. Rafel Xirivella va fer una breu introducció donant pas als màxims responsables dels ens federatius de Vela i Piragüisme, Carlos Torrado i Juan Antonio Cinto respectivament. Tots dos presidents van coincidir a treballar sota una mateixa línia de formació i estratègies. Cinto, per part seua, i després de la presentació, va voler tindre un detall amb la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, entregant un detall a Torrado.

El XV Congrés d’Escoles de Vela Homologades va concloure amb l’elaboració d’un nou Pla Estratègic 2020-2024, comptant en la taula amb Carlos Torrado, Nicolás Ripoll, José Antonio Moreno, Juan Miguel Fortea, Serafín Antón, incorporant-se Miguel Sánchez, Gerent de la Federació, assentant les bases per a aqueix Pla Estratègic i que guiarà a l’ens federatiu en els pròxims 4 anys.

Torrado, en la seua intervenció final, va voler ressaltar en referència als objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, que “la Federació a través de la difusió entre tots els col·lectius de l’ens federatiu, especialment de la Xarxa d’Escoles de Vela de la Comunitat Valenciana i els més de 15.000 alumnes que anualment passen per les seues Escoles Homologats, té com a objectiu formar un grup de treball dinàmic per a dotar d’eines pedagògiques i elaborar, al mateix temps, un pla d’acció concret per a 2020 d’accions ambientals i educatives per a sensibilitzar-nos amb el problema dels micro plàstics en els oceans als usuaris i clients d’aquests centres”, va explicar.

La trobada, en un primer i breu balanç, es va tancar amb “un notable èxit de participació i amb el valor que van posar de manifest els assistents sobre les matèries tractades”, tal com així va destacar Juan Miguel Fortea, Director de Formació de la FVCV i màxim responsable del Congrés d’Escoles Homologades de Vela qui, a més, va resaltar que “hem d’aprofitar les sinergies que el sector ens brinda per a junts sumar mar”.

Fortea va concloure la seua valoració del Congrés posant l’accent en la “rellevància que tenen aquestes trobades per a poder dinamitzar i posar en valor el treball que dia a dia realitzen les Escoles de Vela i els professionals del sector”, afegint que “per tot això volem agrair-los el treball que desenvolupen per a transmetre els valors d’educació i conscienciació sobre el medi ambient”.

GALERÍA FOTOS XV CONGRESO DE ESCUELAS

VIDEO